Ceremonia Kakao i Kakao Rytualne mają fascynującą historię.
Wszystko, czego nigdy nie wiedziałeś o Ceremonii Kakao.
Być może słyszeliście termin ceremonialne kakao? Jeśli nie, to postaramy się Wam opowiedzieć o tym, jak powstał cały szum samozwańczych uzdrowicieli poprzez ceremonie kakao. Opowiem również dlaczego Majowie twierdzą, że jest „pokarmem bogów”. Być może wielu z Was słyszało, że jest to afrodyzjak lub ma działanie psychodeliczne, cóż, nie do końca tak jest. Ceremonialne kakao jest zupełnym przeciwieństwem tego, że możecie usiąść wspólnie z przyjaciółmi i będziecie mieli narkotykowy haj po wypiciu czekoladowego napoju. Zanim przejdziemy do tego, czym jest Kakao Ceremonialne i jak je używać i zanim poznacie jego wszystkie wspaniałe korzyściami jakie ma do zaoferowania, przedstawię Wam najpierw trochę historii tego, jak to wszystko się zaczęło.
Uważa się, że uprawę i użycie kakao można prześledzić już 1500 r. p.n.e. przez Olmeków z Meksyku. Istnieją szeroko zakrojone badania i dowody na to, że kultura Majów używała kakao w sposób rytualny, datując się na 600 r. p.n.e. Majowie wierzyli, że kakaw (kakao) zostało znalezione gdzieś w górach przez bogów, gdzie znaleziono dla nich inne pokarmy i lekarstwa. Cywilizacja Majów była szeroko rozpowszechniona na terenach Meksyku, Belize, Gwatemali i Hondurasu. Coroczny festiwal odbywał się na cześć boga kakao Ek Chuah. Podczas ceremonii składali w ofierze zwierzęta, ofiarowali kakao i wymieniali prezenty. Majowie wierzyli, że kakao jest pokarmem bogów i świętym darem od nich. Według Popol Vuh, Biblii Majów, bohater bliźniak polujący w pobliżu drzewa kakaowego zobaczył rzadki wizerunek Boga Kakao na naczyniu do picia. Naczynia do picia i pochówku zawierały sceny ilustrujące użycie kakao i czekolady. Wśród Majów i Azteków uważa się, że istnieją silne powiązania między czekoladą a ludzką krwią. Zapytacie, jak to się ma do ceremonialnego kakao? Cóż, czekolada była uważana za krew ziemi i była świętym skojarzeniem z ludzką krwią; dlatego łączy ludzi i ziemię w świętym aspekcie. Majowie uprawiali kakao wyłącznie w południowych częściach tropików, gdzie kontrolowali ziemię, dając im przewagę w handlu.
Ponadto Majowie byli jedynymi dostawcami kakao w późnym okresie Post Classic i produkowali czekoladę dla swoich sąsiadów, Azteków. Elitarni Aztekowie upodobali sobie chłodne napoje czekoladowe, a czekolada stała się święta i symboliczna. Elita Azteków, w tym kapłani, poeci, filozofowie i szlachta. Ci elitarni Aztekowie mówili językiem zawierającym metaforyczne słowa o ukrytym znaczeniu, jednym z nich była czekolada. Czekolada oznaczała „serce, krew”. W jednej z opowieści aztecki bóg Quetzalcoatl odkrył kakao (cacahu all: „gorzka woda”) w górze wypełnionej innymi roślinami. Kakao ofiarowano w miejscach kultu, gdzie kapłani nakłuwali płatki uszu i pokrywali kakao krwią jako ofiarę składaną bogom. Napój kakaowy stał się rytuałem używanym tylko przez mężczyzn, ponieważ podobno jest toksyczny dla kobiet i dzieci. W dzisiejszych czasach nie ma szans na utrzymanie czekolady z dala od kobiet i dzieci.
W tych starożytnych czasach napój kakaowy był oferowany jako zimny napój, który miał bogaty smak, był mocny, niesłodzony i gorzki. W tamtych czasach podczas festiwali czczono bogów, aby ludzie składali w ofierze swoją krew, a także zwierzęta. Strąki kakaowca stały się używane jako symbol ofiarnego ludzkiego serca, ponieważ oba zawierały najbardziej ceniony ze wszystkich płynów, czekoladę i krew. Niezwykle drogie, czekolada i kakao były najczęściej używane przez członków rodziny królewskiej i elity towarzystw. Zarówno kultury Majów, jak i Azteków preferowały niesłodzoną czekoladę, ale nierzadko dodawano zioła, kwiaty, orzechy, nasiona, liście i przyprawy. Mezoamerykanie często dodawali do wszystkiego papryczkę chili, nie wykluczono również czekolady.
Przenieśmy się trochę w czasie, do podróży Krzysztofa Kolumba do Nowego Świata. Mówi się, że mógł być pierwszym odkrywcą Starego Świata, który natknął się na ziarna kakaowca podczas hiszpańskich podbojów Nowego Świata. Podczas swojej czwartej i ostatniej wyprawy natknął się na dwa kajaki Majów, w których zdołał złapać jeden. A w niej było pełno ubrań, broni, miedzianych naczyń i duże ilości nieznanej fasoli. W tamtym czasie nie rozumiał, dlaczego tubylcy starali się odzyskać te nieznane mu fasolki. Wyjaśniło się to kiedy po powrocie z Ameryki przywiózł do Hiszpanii pierwszą partię ziaren kakaowca. Pod koniec XVI i XVII wieku kakao było często używane w celach leczniczych, leczących choroby żołądka i wywołujących uczucie euforii. Francisco Hernandez był zarówno lekarzem, jak i botanikiem, ale przede wszystkim osobistym lekarzem Filipa II z Hiszpanii. Dr Hernandez był jednym z pierwszych, którzy około 1571 roku powiązali kakao z jego potencjalnym leczeniem gorączki i zaburzeń wątroby. Odkrył również jego zastosowanie jako afrodyzjak, a nawet sposób na pomoc tym, którzy potrzebowali spalić nadmierne kilogramy.
Z biegiem czasu zapotrzebowanie na napoje czekoladowe wzrosło ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na produkty kulinarne i lecznicze. To skłoniło Hiszpanię do rozwoju plantacji kakao w swoich koloniach wenezuelskich i filipińskich, a także Francuzów do zakładania własnych plantacji na Karaibach. W 1753 szwedzki przyrodnik Linnaues opublikował swój taksonomiczny system dwumianowy i ukuł rodzaj i gatunek Theobroma cacao. Ustalono narodziny kakao w nomenklaturze naukowej.
Teraz masz krótką historię odkrycia i rozprzestrzenienia się kakao. a w kolejnej części przedstawię jak przygotować Kakao Ceremonialne.
Fascynująca historia Kakao Ceremonialnego Cz. 2
Źródło: tutaj