Porozmawiajmy o kakao (jako proszek), kakao w proszku, kakao i czekolada. Wszystko sprowadza się do czytania etykiet! Świat czekolady ma inne znaczenie w poszczególnych częściach świata. Od Ciebie zależy, czy będziesz czytać etykiety i wspierać marki, które używają kakao, które są uprawiane, zbierane i przetwarzane w sposób etyczny i zrównoważony.
Czekolada nie bez powodu stała się symbolem miłości i romansu. Czekolada została dokładnie przebadana zarówno naukowo, w oparciu o fakty, jak i obiektywnie, w oparciu o percepcję.
Czym więc jest kakao ceremonialne? Kto to pije? Gdzie? Kiedy? Dlaczego? I jak jest spożywane? Co sprawia, że ceremonia kakao jest wyjątkowa?
Nie martwcie się, jestem tu po to by Wam to wszystko wyjaśnić.
Wielkie i potężne ceremonialne kakao! Ten magiczny napój prowadzi do krainy kakao łączącej umysł, ciało i ducha. „Święte” lub „Ceremonialne kakao” nie odnosi się do czekoladowego batonika, który się je, ani nawet słodkiego napoju w proszku, który robi się z paczki. Ceremonialne kakao odnosi się do znacznie wyższej jakości kakao, które jest używane ze względu na korzyści zdrowotne i elementy psychoaktywne zmieniające świadomość, których nie można kupić w lokalnym supermarkecie ani nawet w sklepie ze zdrową żywnością!
Według źródeł i badań naukowych dotyczących ziaren kakaowca, jego pochodzenie znajduje się w Gwatemali. Znalezione tam nasiona datowane są na miliony lat. Ze względu na klimat, duże opady i żyzną glebę na południowym wybrzeżu kakao dobrze się rozwija i jest łatwe w uprawie.
Czym dokładnie jest kakao?
Kakao jest owocem. Ziarna kakaowca znajdziemy w kolorowych strąkach kakaowca, które rosną na drzewie kakaowym. W przypadku tradycyjnych ceremonii kakaowych owoce nie powinny dojrzeć w pełni, aby utrzymać wysokie stężenia korzystnych związków. Po zebraniu trafia do centrum fermentacji. Fasola jest następnie prażona przez krótki czas na 3 kamieniach. Te 3 kamienie reprezentują kosmogoniczny symbol, czyli trójkąt złożony ze Słońca, Księżyca i Ziemi. Te 3 źródła to spoiwo, które łączy nas wszystkich. Czas i temperatura tego procesu w znaczący sposób wpływa na profil smakowy i odżywczy. Kiedy ziarna są prażone, są następnie ręcznie obierane i gotowe do zmielenia lub zmiażdżenia na rozgrzanym ogniem kamieniu. Po tym procesie kakao jest wkładane do gorącej wody, która jest stale mieszana, aby wytworzyć unoszący się dym, który jest uważany za ofiarę dla ich przodków. Napój wytwarzany w tym procesie jest uważany za „napój z Matki Ziemi z całą istotą z natury” według jednego źródła. Podczas ceremonii kakaowej tradycyjnie widzisz płonący święty ogień, w którym gorący napój jest prezentowany przed miejscem, w którym przywoływany jest
Duch Kakao. Mówi się, że w tym czasie obecny jest duch powietrza, wody, ognia i ziemi. Napój jest spożywany podczas medytacji, jako sposób na podziękowanie duchom za to, co masz i kim są.
W tym czasie ceremonii korzyści duchowe są obecne wraz z korzyściami fizycznymi. To czas, aby poczuć szczęście, determinację, nieustraszoność i siłę.
Starożytne ceremonie kakao były używane podczas ceremonii religijnych, ceremonii ślubnych, podczas narodzin i chrztu oraz podczas większości innych ważnych ceremonii dla starożytnych rdzennych kultur mezoamerykańskich.
Jak więc jest dziś używany?
Dawno minęły czasy, w których te ceremonie łączą się ze starożytnymi bogami, a teraz witamy napój kakaowy i jego właściwości medytacyjne jako sposób na relaks ciała i oczyszczenie umysłu przygotowując go do autorefleksji i duchowego przebudzenia. Dzisiejsza ceremonia kakao jest sposobem na odejście od przeszłości i skupienie się na nadziei, marzeniach i życzeniach.
Łatwo zrozumieć, dlaczego tak wielu uważa kakao za psychodelik, prawdopodobnie ze względu na jego wpływ na organizm; ale jego efekty są dalekie od uczucia „haju” wywołanego przez narkotyki.
Możemy też zobaczyć, jak kakao pobudza zmysły i jest uważane za afrodyzjak! Zmysłowe uczucie wywołane zdolnością kakao do stymulowania przyjemnych efektów poprzez zwiększenie poziomu serotoniny sprawia, że jest to idealny afrodyzjak. Kto nie lubi tych przyjemnych uczuć miłości i namiętności, które płyną w jego żyłach? Tylko z tego powodu każdy przy zdrowych zmysłach powinien spróbować kakao!
Co to jest 100% czysta, organiczna, ciemna, niesłodzona, czekoladowa pasta kakaowa? Co można z nią zrobić?
To 100% czekolada wykonana z czystego kakao, zawierająca wyłącznie organiczne dobrodziejstwa czekolady. Nie ma dodatków słodzików, aromatów, mleka ani emulgatorów. Chipsy kakao powstają z czystego mielonego kakao, które jest minimalnie przetwarzane w najniższych dozwolonych temperaturach. Efektem końcowym jest gładka ciemna czekolada uformowana w małe chipsy lub bloki o mocnym, gorzkim smaku, który ma wyraźny smak egzotycznego organicznego kakao. Czystość surowego kakao jest widoczna, gdy rozpływa się na języku, dając kubkom smakowym przejażdżkę do nieba afrodyzjaków! Kakao ceremonialne można wykorzystać, dodając je do różnych ciast, placków, kulek mocy, czy nawet dodając do jogurtu czy porannej owsianki.
Przechodząc do chrupiących słodko-gorzkich śrut kakaowych, najczęściej określanych jako śruta kakaowa. Są one produkowane z nasion drzewa Theobroma Cacao. Mówiąc prościej, są to wysokiej jakości kruszone ziarna kakaowca, które są surowe i nieprzetworzone, aby zachować najwyższe przeciwutleniacze kakao.
Przejdźmy do przyjemnych rzeczy… przepisów! Zagłębię się w to, jak zrobić tradycyjny ceremonialny napój kakaowy. Ten napój ma być przyrządzony i spożywany podczas rytuału i ceremonii; jednak przejdę przez to, jak zrobić to tradycyjnie i dodam trochę spinu, aby uzyskać smaczniejszy codzienny napój.
Zazwyczaj zaczyna się od mniejszej ilości kakao, około 28g do 170g wody, a następnie do większej dawki 45g do 340g wody. Poniższy przepis można przygotować jako pojedynczą dawkę lub podzielić się z osobą towarzyszącą, oto czego będziesz potrzebować:
45g 100% czystego niesłodzonego kakao – kakao klasy ceremonialnej.
ok 340g gorącej wody (opcjonalnie do zaparzenia z ziołami lub herbatą), która została usunięta z ognia tuż przed rozpoczęciem szybkiego gotowania.
Molinillo (młynek/ shaker/ trzepaczka).
Najpierw musisz odważyć 45 g 100% czystych niesłodzonych chipsów kakaowych i umieścić je w misce. Zazwyczaj niesłodzona czekolada jest w formie bloku, ale moje niesłodzone chipsy kakaowe są małe i bardzo łatwo pominąć krojenie i dodać je bezpośrednio do przepisu.
Następnie usuń miskę z wodą tuż przed wrzeniem i zalej trochę chipsów kakaowych. Użyjesz swojego molinillo (lub miksera do napojów), aby zacząć rozdrabniać czekoladę na pastę.
Po utworzeniu pasty wlej resztę wody i zaczniesz mieszać i spieniać napój kakaowy, szybko przesuwając molinillo w tę i z powrotem między dłońmi. Możesz tutaj również użyć zwykłej trzepaczki, jeśli nie masz molinillo.
Na koniec, po całkowitym wymieszaniu, możesz wlać go do kubka i medytować podczas konsumpcji.
Opcjonalnie przed ostatnim krokiem, możesz zrobić jeden dodatkowy krok przed powyższym i umieścić miksturę w blenderze z kilkoma sztukami daktyli i zmiksować do uzyskania gładkości. Dodanie daktyli nada mu gęstą i kremową konsystencję, dzięki czemu smakuje podobnie do tradycyjnej gorącej czekolady, do której jesteśmy bardziej przyzwyczajeni. Kiedy przyzwyczaisz się do picia tego napoju, możesz nadal dodawać daktyle lub przygotowywać napój bez tego dodatku, aby uzyskać bardziej ziemisty, czysty napój. Możesz również dodać inny słodzik, taki jak surowy miód Manuka, agawa lub czysty syrop klonowy.
Ceremonialny napój kakaowy to tylko jeden z wielu sposobów na dodanie czystego kakao do swojego stylu życia.
Fascynująca historia Kakao Ceremonialnego Cz. 1
Źródło: tutaj