Co to są nasiona maku?
Sam mak należy do podrodziny Papaveraceae, czyli roślin zielnych uprawianych na całym świecie. Najczęściej określanym gatunkiem w tej podrodzinie jest Papaver somniferum, zwany makiem lekarskim lub makiem „na chleb”. Uważa się, że mak pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale obecnie jest powszechnie uprawiany w całej Azji Wschodniej i wielu częściach Europy. Te małe kwiaty wytwarzają jadalne, maleńkie nasionko w kształcie nerki, znane jako ziarno maku, zwane także ” khus khus „. Nasiona maku można znaleźć na wszystkim, od bułek do hot dogów po precle, a olej makowy jest powszechnie używany w sosach do sałatek, zupach, chlebie i ciastach.
Rodzaje maku
Istnieje od 70 do 100 różnych rodzajów maku. Nasiona mogą mieć różne pochodzenie, np. holenderskie, australijskie, hiszpańskie, tureckie – wszystkie zawierają szeroką gamę alkaloidów opiatowych, takich jak morfina i kodeina.
Niektóre z popularnych rodzajów maku to:
• Niebieski mak: są powszechnie nazywane makami europejskimi i są najczęściej używane w pieczywie i wyrobach cukierniczych
• Biały mak: Nazywany również makiem indyjskim, bliskowschodnim lub azjatyckim, używa się go w curry
• Mak orientalny: Nazywany jest również makiem lekarskim i jest uprawiany głównie w celach komercyjnych.
Płatki kwiatu maku i jego nasiona są wykorzystywane do celów leczniczych, narkotycznych i rekreacyjnych. To małe, ale wszechstronne nasiona tego niepozornego kwiatu jest niezwykle potężne i nawet małe dawki mogą mieć wymierny wpływ na organizm. Płatki kwiatu maku mają zapach podobny do opium, gdy są świeże, ale bezwonne, gdy są suszone. Suszone płatki niektórych odmian maku, np. czerwonego maku, zawierają alkaloidy i flawonoidy i są wykorzystywane w:
• Herbatkach ziołowych
• Ekstraktach ziołowych
• Syropach na kaszel
Wartości odżywcze maku
Nasiona maku mają dużą ilość wielonienasyconych tłuszczy, a przy tym mają niską zawartość cholesterolu i sodu . Są źródłem błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.
Nasiona maku są pełne witamin, takich jak witamina C, tiamina, ryboflawina i żelazo. Nasiona maku zawierają również pewne alkaloidy, które w dużych dawkach mogą mieć silny wpływ na organizm. Morfina (a tym samym heroina) pochodzi z nasion tej rośliny, więc pola makowe na całym świecie są kontrowersyjnymi ogniskami konfliktów.
Korzyści zdrowotne z nasion maku
Przyjrzyjmy się bliżej potężnym korzyściom zdrowotnym nasion maku.
Efekt przeciwbólowy
Najszerzej badanym i wykorzystywanym aspektem nasion maku są właściwości przeciwbólowe, które mak zapewnia. Morfina jest jednym z jej głównych składników aktywnych i jak zapewne wiesz, jest to silny środek przeciwbólowy – jeden z najsilniejszych stosowanych w szpitalach. Jeśli spożyjesz jego nasiona, możesz złagodzić drobne bóle, złagodzić bóle głowy, a nawet przyspieszyć gojenie . Bogata kombinacja składników odżywczych zawartych w nasionach maku, w tym cynku, może pomóc w zwiększeniu metabolizmu, aby przyspieszyć proces regeneracji.
Ochrona skóry
Przeciwutleniacze i wysoka zawartość kwasu linolenowego w maku pomagają w utrzymaniu promiennej cery. Pasta z nasion z mlekiem lub wodą pomaga nawilżyć skórę, nadając jej blasku. Gdy do pasty doda się kilka kropel soku z cytryny, można go użyć w celu złagodzenia swędzenia, egzemy, oparzeń lub wszelkiego rodzaju stanów zapalnych skóry. Jeśli do zmielonej pasty dodamy jogurt, można go stosować jako maseczkę do twarzy, która złuszcza skórę, a także redukuje niedoskonałości.
Wzrost włosów
Nasiona maku są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów, takich jak wapń, cynk i magnez, które przyczyniają się do lśniących i zdrowych włosów. Pasta sporządzona z tych maleńkich nasion z wodą lub mlekiem, po zmieszaniu z oliwą z oliwek, może wspomóc wzrost włosów i pozbyć się rozdwojonych końcówek.
Wyeliminuj łupież
Łupież, który może prowadzić do wypadania włosów, można również leczyć pakietem pasty z nasion maku. Naturalnym lekarstwem jest zmieszanie pasty z jogurtem i łyżeczką pieprzu. Nałóż go bezpośrednio na skórę głowy, pozostaw na pół godziny, a następnie spłucz. Regularne stosowanie tej mieszanki pomoże wyeliminować łupież i zachować zdrowe włosy.
Lepszy sen
Według badań, nasiona maku lekarskiego są skuteczne w wywoływaniu snu, a herbata makowa przed snem lub napój z pasty makowej zmieszanej z mlekiem może pomóc ci lepiej spać. Nasiona maku zawierają dużą ilość alkaloidów, które obniżają poziom kortyzolu w organizmie i redukują stres. Zachowaj ostrożność w ilości herbaty, którą masz ze względu na zawarty w niej element morfiny. Najlepiej skonsultować się z lekarzem przed podaniem go dzieciom.
Płodność kobiet
Według ostatnich badań, płukanie jajowodów niepłodnych kobiet olejem makowym może zwiększyć ich szanse na poczęcie. Zatkanie jajowodów kobiety uniemożliwia przetransportowanie zapłodnionego jajeczka kobiety do macicy. Stwierdzono, że olej z nasion maku usunął blokady w jajowodach i stanowi alternatywę dla droższego procesu zapłodnienia In Vitro.
Wzmacnia system odpornościowy
Badania bezpośrednio powiązały cynk z poprawą siły układu odpornościowego. Ten minerał, znajdujący się w znacznych ilościach w każdym z nasion maku, może stymulować produkcję białych krwinek i pobudzać reakcję organizmu na obce substancje.
Zdrowe serce
Jednym z innych kluczowych minerałów występujących w maku jest żelazo, integralny składnik w produkcji czerwonych krwinek. Zwiększając spożycie żelaza, możesz zwiększyć przepływ krwi, zwiększając w ten sposób dotlenienie ważnych części ciała. Może to zmniejszyć objawy anemii, zwiększyć poziom energii i przyspieszyć proces gojenia.
Pomoc trawienna
Jeśli cierpisz na zaparcia lub biegunki , potrzebujesz błonnika w swojej diecie. Nasiona maku mają zaskakująco wysoki poziom błonnika pokarmowego, który może pomóc zwiększyć objętość stolca lub promować ruchy perystaltyczne w celu regulacji wypróżnień. Zostały bezpośrednio powiązane z łagodzeniem stanu zapalnego i bólu, promując w ten sposób normalne funkcjonowanie jelit.
Cukrzyca typu 2
Wiadomo, że nasiona maku są bogate w cynk. Dodanie cynku do diety może mieć działanie ochronne przed cukrzycą.
Zdrowy wzrok
Z wiekiem nasze oczy naturalnie zaczynają nas zawodzić, ale są pewne rzeczy, które możemy zrobić, aby zatrzymać ten proces. Związki przeciwutleniające są świetnym sposobem na ochronę naszych oczu, podobnie jak cynk, występujący w znacznych ilościach w maku, który może zmniejszyć występowanie zwyrodnienia plamki żółtej i utrzymać mocny wzrok.
Funkcja nerwów
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z wielu ról, jakie wapń odgrywa w naszym organizmie, jeśli chodzi o funkcjonowanie naszego układu nerwowego, niewiele minerałów jest ważniejszych. Wysoki poziom wapnia znajdujący się w maku sprawia, że jest to bardzo imponujący środek wzmacniający nerwy i może pomóc w zapobieganiu zaburzeniom nerwowym i promowaniu zdrowego funkcjonowania.
Zdrowe kości
Wapń jest również integralnym aspektem gęstości mineralnej kości, więc wapń w maku może zapewnić, że nasze kości pozostaną mocne i sprężyste wraz z wiekiem, zamiast powoli słabnąć w wyniku osteoporozy lub innych zaburzeń związanych z kośćmi.
Ciśnienie krwi
Właściwości przeciwbólowe i znieczulające maku mogą w inny sposób chronić zdrowie serca. Potas znajdujący się w nasionach działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, łagodząc napięcie w tętnicach i naczyniach krwionośnych, jednocześnie poprawiając prawidłowy przepływ krwi w całym ciele. Może to pomóc w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy i późniejszych problemów z sercem, takich jak udary i zawały serca, które tak często w ostatnich latach pojawiają się w społeczeństwie.
Słowo ostrzeżenia
Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że mak zawiera bardzo silne składniki w wyższych niż przeciętne ilościach. Chociaż jedzenie zbyt wielu bułek nie jest tym samym, co zażywanie pigułki z morfiną, w zależności od przygotowania olejków makowych i innych wyekstrahowanych odmian, używaj ich z najwyższą ostrożnością i używaj tylko nasion i ekstraktów od zaufanych zielarzy i lekarzy medycyny alternatywnej. Używanie maku i jego nasion jest zakazane/ograniczone przez niektóre kraje, takie jak Zjednoczone Emiraty Arabskie, Dubaj i Arabia Saudyjska, dlatego przed użyciem skonsultuj się z lokalnym specjalistą ds. zdrowia.
Życzę Wszystkim czytelnikom zdrowia i zachowania wszelkiej ostrożności w zażywaniu tego magicznego specyfiku, jakim jest mak.
Mam nadzieję, że spodobał się Wam ten artykuł i szczerze zachęcam Was do dzielenia się nim w swoich social mediach.
Anka
0 komentarzy