Kawa to ulubiony napój znacznej części ludzkości – dziennie na świecie wypijanych jest nawet 1,5-2,5 miliarda filiżanek tego aromatycznego napoju. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez porannej filiżanki kawy. Dobra kawa uwodzi swoim niepowtarzalnym smakiem, dodaje energii, budzi miłe skojarzenia, i nawet samo jej przygotowanie może być relaksującym ceremoniałem. Stanowi nieodłączny atrybut spotkań towarzyskich czy wypadów na miasto, pasuje do każdej okazji, a jej aromat spotkamy w deserach, wypiekach, i co ciekawe – także w perfumach gourmand najbardziej ekskluzywnych marek. Możemy cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu nawet w dobie pandemii, korzystając z ciekawej oferty produktów Tommy Cafe, importera najlepszych kaw na świecie.
Arabica a inne odmiany kawy
Na świecie znanych jest ponad 100 gatunków kawowca, ale najczęściej uprawia się jedynie trzy z nich – coffea arabica (arabika), coffea canephora (robusta) oraz coffea liberica (liberika) i coffea excelsa (excelsa). Dwie ostatnie odmiany są mniej popularne. Najbardziej znaną i cenioną odmianą jest arabika (stanowi 70 % sprzedaży światowej).
Kawa arabika uchodzi za wysokiej jakości odmianę kawy, jej smak jest delikatny, jedwabisty, lekko kwaskowaty z nutą czekolady, niekiedy orzechów i owoców (w zależności od odmiany), zaś uprawa trudniejsza, przez co jej cena na rynkach światowych jest wyższa niż konkurencyjnej odmiany robusta. Arabika może być uprawiana w klimacie tropikalnym, wyłącznie na wysokości powyżej 900 m n.p.m.
Zawartość kofeiny w arabice wynosi około 0,8-1,4%, z kolei w odmianie robusta 1,7-4%. Robusta posiada znacznie ostrzejszy, wręcz gorzki smak, wnosi do naparu ziemistą nutę. Używana jest jako jako składnik mieszanek kaw, jako dodatek nadający jej charakteru, a także jako półprodukt do produkcji kawy rozpuszczalnej.
Świat kawy jest niezwykle interesujący i bogaty! Sama arabika obejmuje około 120 odmian. Niektóre z nich powstały w wyniku naturalnej selekcji i przystosowania się krzewów kawowych do warunków, w jakich zostały posadzone, zaś inne są dziełem człowieka. Ich walory smakowe różnią się od siebie, dlatego stosuje się je do przygotowywania różnych rodzajów kaw. Najbardziej popularne to:
- Bourbon – jest jedną z najstarszych i najbardziej wykwintnych odmian arabiki, narodziła się na wyspie Reunion (dawniej Bourbon) znajdującej się u wybrzeży Afryki na Oceanie Indyjskim. Jest chętnie używana do kawowych deserów i espresso.
- Caturra – odkryta w latach 30-tych XX wieku w Brazylii mutacja Bourbona. Ma niewielkie krzewy, przez co niekiedy uznaje się ją za odmianę karłowatą. Jej ziarna mają lekką kwasowość i umiarkowaną intensywność smaku.
- Typica – jest bazą, na podstawie której powstało wiele innych odmian kawy, wywodzi się z Jemenu. Stosowana do espresso.
- Mundo Novo – jest mieszanką dwóch odmian – Typica oraz Bourbon. Ma intensywny i wyrazisty smak. Jest często używana do kawy latte.
Kawę możemy kupić w kilku postaciach: w ziarnach niepalonych (kawa zielona), w ziarnach palonych, mieloną i rozpuszczalną.
Największym producentem kawy na świecie jest Brazylia, która zajmuje czołową pozycję na tym rynku już od 150 lat. Duży wpływ na tę wiodącą pozycję ma korzystny klimat tego kraju, idealnie nadający się do uprawy kawowca. Drugie miejsce zajmuje Wietnam, a trzecie Kolumbia. Kolumbijska kawa cieszy się dużą popularnością wśród miłośników tego napoju, jednak uprawy w Kolumbii stopniowo zmniejszają się ze względu na niekorzystne zmiany klimatu.
Kawy smakowe Tommy Cafe
Kawy smakowe to propozycja dla osób pragnących zmienić coś w swoim kawowym rytuale. Wzbogacone aromatem owoców, alkoholi czy wanilii nie tylko pobudzą, ale także przyniosą podniebieniu prawdziwą rozkosz.
Kawy smakowe Tommy Cafe to najwyższej jakości kawa arabika palona specjalnie pod przygotowanie kaw o różnych kompozycjach smakowych. Olejki dodawane do kaw spełniają wszystkie normy bezpieczeństwa, są produkowane wg zasad HACCAP oraz spełniają normy ISO 9001.
Kawy smakowe można zaparzać tradycyjnie, jak i metodami alternatywnymi. W lecie najlepiej przygotowywać je na zimno i podawać z kostkami lodu. Stanowią one doskonały dodatek do deserów, zwłaszcza lodowych. Odrobina mleka doda głębi i pięknie podkreśli ich aromat i smak. W ofercie firmy Tommy Cafe znajdziemy intrygujące i zachęcające smaki kaw:
- orzech laskowy – Link do sklepu
- pomarańcza – Link do sklepu
- turecka chałwa – Link do sklepu
- pinacolada – Link do sklepu
- wiśnia w rumie – Link do sklepu
I wiele innych!
W swojej ofercie Tommy Cafe posiada około 40 przemyślanych i specjalnie skomponowanych kaw smakowych, więc wśród nich każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
Kawa bezkofeinowa Tommy Cafe
Kawa mielona bezkofeinowa to zwykła kawa, która przeszła proces usuwania prawie całej kofeiny z surowych ziaren kawowca. W większości przypadków udaje się jej usunąć około 97%. Efektem końcowym jest filiżanka kawy, która może nie daje porannego pobudzenia, ale która zachowała smak i aromat klasycznej kawy.
Jak produkuje się kawę bezkofeinową mieloną? Istnieje na to kilka różnych sposobów, chociaż większość z nich jest bardzo do siebie podobna. Zasadniczo ziarna kawy są myte w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych, nieorganicznych lub za pomocą dwutlenku węgla. Rozpuszczalnik powoli usuwa kofeinę z ziaren pozostawiając nienaruszone ich substancje odżywcze. Proces ten zachodzi, zanim ziarna zostaną uprażone lub zmielone.
Palarnia Tommy Cafe zdecydowała się na sprzedaż kawy wyprodukowanej za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym. Jest to dość nowa metoda, na którą patenty mają tylko Niemcy oraz Stany Zjednoczone. W tej metodzie kofeina „wyciągana jest” z ziaren kawy bez ingerencji w inne olejki eteryczne i substancje odżywcze ziaren.
Ważne jest, aby pamiętać, że kawa nie jest w 100% pozbawiona kofeiny. Podczas procesu dekofeinizacji pozbywamy się około 97% tego związku.
Warto też wspomnieć o przewadze bezkofeinowej kawy. Po pierwsze, jednym z głównych skutków ubocznych picia kawy „normalnej” jest zgaga lub refluks kwasowy. Kiedy pijesz kawę bezkofeinową, te skutki uboczne są znacznie ograniczone. Po drugie, badania wykazały, że jeśli pijesz dwie lub więcej filiżanek kawy bezkofeinowej dziennie, będziesz mieć do 48% mniejszą szansę na raka odbytnicy.
Podczas gdy zwykła kawa wydaje się mieć pewną przewagę, wiele z tych samych korzyści zdrowotnych można znaleźć również w kawie bezkofeinowej.
Kawę bezkofeinową znakomitej jakości możesz nabyć w naszym sklepie: Link
Zalety kawy
- Kofeina zawarta w kawie zwiększa chwilowo ciśnienie krwi, pobudza i przyspiesza akcję serca, a także rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu jesteśmy bardziej dotlenieni. Stymuluje wydzielanie endorfin, poprawiając nastrój.
- Zawarta w niej kofeina przyśpiesza przemianę materii i poprawia trawienie! Picie kawy bez cukru, śmietanki czy tłustego mleka wspomaga odchudzanie.
- Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet do 50%. A wszystko dzięki zawartej w niej kofeinie.
- Z badań wynika, że u ludzi pijących kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak: Parkinson, cukrzyca typu II, choroby serca, natomiast regularne picie kawy zmniejsza u mężczyzn ryzyko zachorowania na agresywną formę raka prostaty.
- Kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia.
- Kawa wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
- Kawa chroni przed promieniami UV – wprawdzie nie zastąpi kremu z filtrem, ale warto wypić mocną, małą czarną przed wyjściem na plażę. Substancje zawarte w kawie chronią naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Polifenole, które znajdują się w ziarnach kawy pozytywnie wpływają na wygląd naszej cery niwelując wypryski i poprawiając koloryt skóry.
Ciekawostki o kawie
- Rynek kawy jest warty ponad 100 miliardów dolarów na całym świecie.
- Kawa wywodzi się z Etiopii. Samo słowo „kawa” prawdopodobnie pochodzi od starego arabskiego słowa „gahwah” lub tureckiego „kahweh”, co znaczy „usuwający zmęczenie”, czy też „siła podnosząca”.
- Śmiertelna dawka kawy to wypicie 100 filiżanek.
- Kawa najszybciej stygnie w kubkach z porcelany.
- Ze względu na obecność ciemnych barwników, kawa nadaje się także do przyciemniania włosów. Regularne stosowanie naparu pomaga zachować ciemny kolor i nadaje naszej fryzurze niepowtarzalnego blasku.
- Nowojorczycy piją 7 razy więcej kawy niż mieszkańcy jakiekolwiek innego miasta w USA.
- Najdroższą kawą świata jest Kopi Luwak. Kawa jest produkowana z ziaren przetrawionych przez cywety. Ziarna Kopi Luwak przechodzą przez układ trawienny ssaka pozbywają się goryczki i celulozowej osłonki.
- Japonia to jeden z największych importerów kawy. W samym Tokio jest 10 000 kawiarni. Do tego dochodzą liczne stojące na ulicach i w biurach automaty.
- Zanim kawa stała się powszechnie dostępna, popularnym napojem śniadaniowym było piwo.
- Kawa pozostaje ciepła o 20% dłużej po dodaniu śmietanki do kawy.
Ascella
Źródła: